Ontdek hoeveel CO2 jij kunt besparen

Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.

co2-down

Klantverhaal: Staatsbosbeheer

“Staatsbosbeheer wil aanjager zijn voor andere organisaties”

Jaco Harmsma – Landelijk Coördinator Wagenpark en Mechanisatie bij Staatsbosbeheer

“Al vanaf 2015 gebruiken we Neste MY Renewable Diesel voor onze tractoren, vaartuigen en terreinauto’s”

Vanuit 65 vestigingen met 1.260 medewerkers en zo’n 7.400 vrijwilligers beheert Staatsbosbeheer het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die duurzaam beschermd wordt. Al vanaf 2015 kiest Staatsbosbeheer voor Neste MY Renewable Diesel en geeft het daarmee vorm aan haar duurzaamheidsbeleid. Tegelijk wil de organisatie een aanjager zijn voor andere – milieubewuste – organisaties.

Overwegingen Staatsbosbeheer

  • Duurzame uitstraling: een voorbeeld voor andere organisaties
  • Forse besparing CO2e-uitstoot: voor tractoren, vaartuigen en werktuigen
  • Reukloos product: belangrijk bij werken in de natuur

“Neste MY Renewable Diesel is de beste transitiebrandstof naar een emissievrije bedrijfsvoering”
Jaco Harmsma, Landelijk Coördinator Wagenpark en Mechanisatie Staatsbosbeheer

Hoe ziet het wagenpark van Staatsbosbeheer eruit?

“In totaal hebben we 640 bedrijfsauto’s, 185 tractoren met landbouw- en bosbouwwerktuigen, 120 zelfrijdende voertuigen en ook nog eens 120 vaartuigen.”

Wat zijn jullie duurzaamheidsdoelstellingen en welke rol speelt Neste MY hierin?

“De duurzame doelstellingen van Staatsbosbeheer zijn geformuleerd uit het Klimaatakkoord dat de overheid heeft opgesteld. In lijn hiermee hebben we in 2020 alle tractoren en werktuigen die in natuurterreinen werken voorzien van biologisch afbreekbare smeermiddelen en passen we Neste MY Renewable Diesel toe. Vanaf 2015 gebruiken we HVO100 ofwel Neste MY Renewable Diesel voor onze tractoren, vaartuigen en terreinauto’s. In 2020 zijn alle eigen dieseltanks voorzien van Neste MY Renewable Diesel en gebruiken we zo’n 300.000 liter per jaar. Future Fuels is onze distributiepartner en levert de brandstof op alle locaties in Nederland.”

Waarom de keuze op Neste MY Renewable Diesel?

“Het is een fossielvrij product gemaakt uit herwinbare grondstoffen. Het genereert een hoge mate van CO2 -reductie, geeft een lagere emissie en bevat bovendien een gedegen certificering. Dus het is ook betrouwbaar hoe het gemaakt is, dat is voor ons erg belangrijk. Én het is in mijn ogen de beste transitiebrandstof naar een emissievrije bedrijfsvoering.”

Wat zijn merkbare voordelen?

“De voordelen van Neste MY Renewable Diesel zijn dat we nu minder uitlaatgassen hebben, minder rook, dat het een reukloos product is, het geeft een forse CO2-besparing en het heeft een duurzame uitstraling naar de mensen waarmee wij samenwerken, naar boeren en organisaties.”

Verwacht u dat meer organisaties zullen volgen?

“Ik hoop het van harte. Staatsbosbeheer wil graag een aanjager zijn, een motivator voor andere organisaties, maar ook voor de landbouwbedrijven om ons heen, de parters waar we mee samenwerken.”