Ontdek hoeveel CO2 jij kunt besparen

Klik hier om te ontdekken hoeveel CO2 jij kunt besparen op basis van jouw opgegeven brandstofverbruik.

co2-down

Klantverhaal: ITS Reizen

“De onderhoudsmonteur belde mij nog om te vragen of ik zelf al het brandstoffilter had vervangen, zo schoon was het. Al met al ben je dus veel duurzamer bezig zonder er nadelen van te hebben.”

Anne Mulder – directeur van ITS Reizen

Touringcarbedrijf ITS Reizen uit Bolsward staat sinds de oprichting in 1989 voor het betere groepsvervoer. Ze doen graag een extra stapje voor hun klanten. Bij deze kwaliteit hoort ook het gebruik van een duurzame dieselbrandstof. Sinds 2022 rijden twee bussen volledig op Neste MY Renewable Diesel. De overige vier touringcars rijden op verzoek van de klanten op deze HVO100. „Wij zijn zeer tevreden over Neste MY en kunnen het dan ook zeker aan iedereen aanbevelen”, aldus directeur Anne Mulder.

Henk Sjollema stond destijds aan de wieg van ITS Reizen. De eigenaar runt het bedrijf sinds 2011 samen met Anne. Het team bestaat inmiddels uit een kleine twintig medewerkers. „Vanaf het begin roeien wij tegen de stroom in”, vertelt de ondernemer. „Gestart in een moeilijke periode met hypotheekrentes van zo’n 14%, maar door hard te werken en zuinig te zijn, uitgegroeid tot waar we nu staan.”

Kroon op het werk is de realisatie van de bedrijfsruimte met woning aan De Ward 1 in Bolsward in 1999. Op deze huidige zichtlocatie is voldoende ruimte voor de stalling van de bussen, een eigen wasruimte en een kantoor. „Een plek waarmee we de hoge kwaliteit kunnen bieden waar wij als bedrijf voor willen staan.”

Vraag naar alternatief

Voor festival- en drankritten hoef je dan ook niet bij ITS Reizen te zijn, maar verder vervoert dit bedrijf in principe iedereen. „Scholen, verenigingen, overheden, bedrijven, families, nationaal, internationaal, we doen het allemaal”, vertelt Anne enthousiast.

Vanuit deze verschillende doelgroepen kwam ook steeds vaker de vraag naar een alternatief voor de fossiele brandstoffen. „Niet alleen als eis van gemeenten bij aanbestedingen voor scholenvervoer, maar ook vanuit het bedrijfsleven. Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker, ook voor ons. Zo hebben wij zelf ook al zonnepanelen en ledverlichting geïnstalleerd en we krijgen een wasstraat die het water hergebruikt.”

Schonere brandstof

Wat betreft de brandstof ging ITS Reizen op zoek naar een partner in de omgeving die schonere brandstof kon aanbieden. „Ik kwam zo’n anderhalf jaar geleden in contact met Mark Zijlstra van Future Fuels. Hij vertelde enthousiast over de voordelen van Neste MY Renewable Diesel. Een duidelijk, transparant verhaal en het voelde direct goed.”

Wat voor ITS Reizen de doorslag gaf om Neste MY Renewable Diesel te gaan gebruiken, is dat deze duurzame dieselbrandstof gemaakt wordt van 100% hernieuwbare grondstoffen. Het concurreert dus niet met de voedselproductie en er hoeft geen nieuwe landbouwgrond te worden gebruikt. „Persoonlijk vind ik dat ook heel belangrijk. Bovendien is Neste MY een betrouwbaar kwaliteitsproduct waar je direct tot 90% CO2 mee reduceert.”

Wisselen zonder problemen

De brandstof is uiteraard wel wat duurder dan gewone diesel. Kiest de klant niet voor de HVO100, dan is dat echter geen probleem. „Wij kunnen gewoon wisselen tussen de verschillende dieselsoorten. Dat gaat zonder problemen.”

Vanuit de werkplaats die het onderhoud van de bussen verzorgt, hoort de directeur ook positieve geluiden over Neste MY. „De olie die uit de motor vandaan komt, is veel schoner en het brandstoffilter is compleet schoon. De onderhoudsmonteur belde mij nog om te vragen of ik zelf al het brandstoffilter had vervangen, zo schoon was het. Al met al ben je dus veel duurzamer bezig zonder er nadelen van te hebben.”

Thuistank met signalering 

Aanvankelijk werd er door ITS Reizen getankt op de locatie van Future Fuels in Oudehaske. Inmiddels staat er op advies van de leverancier een eigen thuistank op het terrein aan de Ward 1. „Daar zit niveausignalering op, dus ik hoef zelf helemaal niets in de gaten te houden. Future Fuels krijgt automatisch een seintje als ze een nieuwe levering Neste MY moeten brengen.” 

In de toekomst zal bij ITS Reizen het gebruik van Neste MY Renewable Diesel alleen maar toenemen. Henk: „Voor onze branche is het een goede oplossing. Een beter alternatief is er niet en een elektrische touringcar zal er nooit komen. Wij verwachten dan ook dat al onze bussen in de toekomst geheel op Neste MY gaan rijden. Nogmaals; wij staan voor kwaliteit en de brandstof is daar ook een onderdeel van.”